Het onderzoek


Schoolvoorbeeld is ontstaan als antwoord op de uitstroom van docenten. Het lerarentekort lossen we alleen structureel op als we naast het versterken van de instroom óók iets doen aan de uitstroom.

Gelukkig zijn er in Nederland al heel veel scholen te vinden die dat heel goed doorhebben. Die scholen verdienen meer aandacht. Niet alleen als prachtige voorbeelden van goed werkgeverschap, maar ook als positieve toonzetters in de gesprekken over onderwijs als werkveld.

Door mee te doen aan het Schoolvoorbeeld-onderzoek zorg je er niet allen voor dat jouw school een goed beeld krijgt van het werkgeluk van docenten op jouw school, maar ook waar er nog groeimogelijkheden liggen. Of – als het geluk al heel groot is – hoe je andere scholen kunt helpen met het delen van jullie aanpak.

Hoe werkt het?

Deelname aan het onderzoek van Schoolvoorbeeld is simpel en kost heel weinig tijd. Als je je school (of als team binnen een school) hebt ingeschreven, ontvang je in oktober het verzoek om de E-mailadressen van je teamleden aan te leveren. Van ons krijg je een mail met uitleg die je intern kunt verspreiden, als je dat op prijs stelt.

Daarna nemen we alles uit handen. De teamleden krijgen een link gemaild naar het onderzoek, en wij versturen maximaal twee herinneringen naar teamleden die nog niet hebben meegedaan.

Onze ervaring leert dat deelname aan het onderzoek gemiddeld iets minder dan 6 minuten in beslag neemt. Dat is alles wat we vragen van de respondenten.

Na afloop maken wij een uitgebreide rapportage die je als deelnemende school krijgt, en waar je je plannen op kunt baseren. En als je tot de scholen blijkt te horen met het hoogste werkgeluk van het onderzoek, dan willen we natuurlijk graag nog veel meer weten én jouw school in de spotlichten zetten.

Verder lezen?

Ook een Schoolvoorbeeld worden?

Doe mee en trek nieuwe docenten aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil jij niks missen en op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van het lerarentekort & werkgeluk in het onderwijs?