Veelgestelde vragen

Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.

FAQ-image

Alle scholen in het voortgezet onderwijs kunnen meedoen, met hun hele stichting of alleen. We meten specifiek op teamniveau, dus ook individuele teams kunnen meedoen. De vragenlijst richt zich met name op het leven in de klas, maar ook het werkgeluk van andere rollen kan worden gemeten. Het predikaat Schoolvoorbeeld wordt uitgereikt aan scholen als totaal, niet aan individuele teams.

De resultaten van een school worden alléén met de betreffende school gedeeld. In het geval een hele stichting meedoet, krijgt de stichting ook een overzicht van de resultaten van alle scholen binnen die stichting. Schoolvoorbeeld zal op geen enkele wijze bekend maken dat een school heeft deelgenomen of wat de resultaten van deelname waren. Met één uitzondering uiteraard, als jouw school Schoolvoorbeeld wordt, dan mag de hele wereld dat weten!

Een school kan alleen Schoolvoorbeeld worden als alle onderwijsteams hebben meegedaan aan het onderzoek. Alleen zo hebben we een betrouwbaar beeld van het werkgeluk van de docenten op jouw school. Om Schoolvoorbeeld te kunnen worden geldt een minimale respons van 80% van alle deelnemende respondenten. Het is dus belangrijk dat véél docenten meedoen aan het onderzoek; ook op die manier vergroten we de betrouwbaarheid van de uitkomsten. Tenslotte moet een school bij de bovenste 20% van alle deelnemende scholen qua werkgeluk horen. Daarbij kijken we alleen naar het gemeten werkgeluk onder docenten. Uiteraard meten we ook het werkgeluk onder andere medewerkers en rapporteren we daar ook over. Voor de werkgelukscore van Schoolvoorbeeld tellen alleen de onderzoeken onder de docenten.

We gaan binnenkort starten met de eerste ronde van het Schoolvoorbeeld-onderzoek. We hebben dus nog geen rapportages beschikbaar. Wel zijn er voorbeeldrapportages beschikbaar van een vergelijkbaar onderzoek dat we uitvoeren in een andere onderwijssector. Neem contact met ons op via info@schoolvoorbeeld-vo.nl om meer te weten te komen over die voorbeeldrapportages.

Zie de pagina "kosten" in het menu hierboven.

Een Schoolvoorbeeld-school is een school met een aantoonbaar hoog werkgeluk onder docenten. In de strijd tegen het lerarentekort doet deze school dus de goede dingen. Dat mag gezien en gehoord worden. Daarom proberen we die scholen op zoveel mogelijk manieren als voorbeeld te presenteren in het onderwijsveld en daarbuiten. Dat doen we door toekennen van het Schoolvoorbeeld-certificaat, het publiceren van een uitgebreid interview met school- of teamleiders, het vinden van podia om deze scholen in de spotlichten te zetten en door actief mee te helpen met het promoten van deze school als voorbeeld van goed werkgeverschap in het voortgezet onderwijs. Van de 10 scholen met de hoogste score op het gebied van werkgeluk maken we bovendien een uitgebreide profielvideo waarin we op zoek gaan naar het geheim van deze school en wat andere scholen kunnen leren van de aanpak van deze voorbeeldschool. Al deze activiteiten zijn inbegrepen in de standaardprijs voor deelname.

Ook een Schoolvoorbeeld worden?

Doe mee en trek nieuwe docenten aan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil jij niks missen en op de hoogte blijven van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van het lerarentekort & werkgeluk in het onderwijs?